Лето је право време за читање

Пишите нам драги наши читаоци о књигама које вам предлажемо за ово лето! Неке су у продаји по изузетно повољним акцијским ценама, а књигу можете и добити на поклон уколико напишете текст и пошаљете нам на мејл pricamooknjigama@clio.rs. Једном месечно наградићемо најбољи текст и објавити га на блогу.

GvadalkivirХуан Еслава Галан ГВАДАЛКИВИР

Историјски роман који вас води право у срце маварске Шпаније на заласку. Прича о забрањеној љубави двоје младих из завађених породица почиње на тргу у Гранади где слепи приповедач окупља своју бројну и радозналу публику. У маниру прича из Хиљаду и једне ноћи развија се заплет богат неизвесношћу колико и филигранским детаљима приповедања. Тајни састанци у врелој андалузијској ноћи, коњи, коњаници, последњи племићи и њихови соколари, тајновите хладовине унутрашњих дворишта-патија у којима се испредају приче и сплетке, уговарају бракови или окончавају тајне везе, а све на фону великог историјског знања и књижевне даровитости аутора који је избегао замке тривијалне литературе и понудио нам слику древне Андалузије о којој маштамо.

SREDNJA-EVROPA-Od-ideje-do-istorijeКатрин Орел СРЕДЊА ЕВРОПА

Студија професорке на универзитетима у Стразбуру, Бечу и Паризу започиње годином Француске револуције и анализира историјске и кулутролошке чиниоце који су током два и по века уобличавали појам Средње Европе. Од времена просветитељства и увођења друштвених категорија развоја почиње да се прави разлика између Западне, Средње и Источне Европе. Османском окупацијом Источна Европа је одсечена од токова идеја који путују остатком Европе и стижу до Русије почетком осамнаестог века Разматрајући ситуацију на Балкану и решавање националних питања у историјској визури ауторка посебно обраћа пажњу на утицаје хабсбуршке политике према народима који су ослобођени отоманске власти. Трпимо ли и данас последице изопштености ? Имају ли народи Балкана шансу да постану део Средње Европе и колико остатак света заиста зна о нашој цивилизацији сазнаћете ако уроните у ову књигу која се чита лако и намењена је радозналима који желе да прошире своје знање.

OPSIMISTAЕмил Хабиби ОПСИМИСТА

Када од речи оптимиста и песимиста направимо кованицу добијамо наслов романа палестинског књижевника до сада непознатог нашој публици. Емил Хабиби био је необична личност, рођен у Хаифи двадесетих година прошлог века, искусио је патње цивила у свим израелско –арапским ратовима, постао члан Комунистичке партије и добио највећу израелску награду за књижевност. Јунак који сам себе назива Срећко Несрећковић необична је мешавина доброг војника Швејка, Волтеровог Кандида и народних јунака- шаљивџија блиских и нашим читаоцима. Шта се све са њим догодило од рођења до чудесног нестанка Емил Хабиби испричао је на питак, духовит и горак начин у исти мах. Ово је роман о жудњи за животом, љубављу и миром, дело које ће освојити читаоце стилом колико и тематиком о вечитом сукобу два народа око једне територије, неопходности толеранције и човекољубља, упркос свему.

Marija Baskirceva, Bozidar Karadjordjevic (1883) inv. str.912Књига Стевана Павловића Božid’art узбудљива је прича о непознатом принцу из лозе Карађорђевића, рођеном у доба када Србијом владају Обреновићи, младићу окренутом Паризу и монденском свету, бројним личностима из уметничког живота тадашње елите која се утапала у идејама о најбољем од свих светова. Засићен дружењима по европским салонима, креће на бројна путовања по балканским земљама, по Скандинавији и, захваљујући онима који су подржавали његове књижевне и ликовне таленте, на дуго путовање индијском потконтинентом. Његова књига путописа из Индије стекла је велику славу и стала уз путописе из Јапана Лафкадија Херна. Пред крај свог релативно кратког живота посветио се примењеној уметности и оставио ретко лепе примерке златарства који се чувају у музејима. Рођен као принц који никада неће владати, Божидар Карађорђевић оставио је необичан уметнички траг у историји српске културе.

USAMLJENOSTЏон Касиопо УСАМЉЕНОСТ

Човек је друштвено биће и самим тим проблем усамљености присутан је одувек, али нам се чини данас више него икад. Како доспевамо у стање социјалне изолације, има ли излаза и да ли је седње испред телевизора са омиљеном храном начин да превазиђемо потиштеност, одговара аутор ове књиге која је избегла фразе из бројних текстова о самопомоћи и понудила научно заснован а лако читљив текст о томе ко смо, где смо и куда желимо да стигнемо. Можда је само мало потребно да избегнемо усамљеност, почните од ове књиге!

DVOJEZICNI-LJUBAVNIKХуан Марсе ДВОЈЕЗИЧНИ ЉУБАВНИК

Када се у раскошној Барселони, на чувеном шеталишту Рамбла препуној туриста појави тајанствени свирач са повезом на оку, нико не зна да је он несрећни, остављени муж који жуди да поново освоји супругу која га је преварила. Био би ово шаблонски садржај теленовеле да се теме није подухватио водећи шпански писац старије генерације Хуан Марсе и уобличио духовиту и интелигентну причу о идентитетима, и због чега увек желимо да будемо неко други. Уколико у судбини његовог јунака Мареса и фаталне Норме пронађете и нешто своје, онда је овај роман учинио ваше лето лепшим.

Jedno mišljenje na „Лето је право време за читање

Zatvoreno za komentare.